Eenvoud

Gepubliceerd op 22 december 2008 om 19:47

Niets is toeval, en het meeste om ons heen is niet moeilijk, want het is door mensen bedacht.

   Inzicht in eigen kunnen, inzicht in wat het leven eenvoudiger kan maken. Het is er wel of het is er niet. Je hebt gevoel voor iets of je hebt het niet. Een beetje gevoel kan ook.

   Is het talent te noemen wanneer je eenvoudig kunt denken en eenvoudig tegen de dingen aan kunt kijken. De meeste dingen liggen voor de hand. De natuur geeft duizendmiljoen voorbeelden. Waarom dan nog slimmer willen zijn? Waarom het risico willen lopen om gewoon plat op je snufferd te gaan. Hoe raar is het om te ontdekken dat de mens in zijn eigen valkuilen trapt. Het leven ligt bezaaid met voetangels en klemmen. We leggen ze zelf neer. Niet alleen in oorlogstijd worden hele gebieden of landen letterlijk bezaaid met mijnen.

 

Het kan altijd eenvoudiger.

   Om te beginnen: draai het om. In vele gevallen is dat de sleutel tot succes. Het inverse beeld, het omgekeerde schetst de eenvoud en een even sterke oplossing. Niet alles beveiligen en dichttimmeren. Zet het open en breng alleen op de meest belangrijke punten een kleine beveiliging aan. De bewaking wordt minimaal. De rest hoeft niet meer bewaakt te worden. Alle hekken weg en mooie sloten er omheen. Wel opletten dat er water in zit. Dierentuinen hebben hierdoor een metamorfose ondergaan.

   Het is hoe je het bekijkt. Begrijpen dat wit ook een kleur is en er gaat een nieuwe wereld open. Tweekleurendruk is de eenvoud ten top. Er is slechts één kleur inkt nodig.

   “Minder is meer” (of “Minder is beter”), riep een grote boef.

   Men schreeuwt het van de daken, ze hebben het leren zien. Strijden voor de ‘heilige eenvoud’, elke dag weer gaan ze op pad, stempels drukken, op alles.

 

Op de gevel van de specialbakkerij staat de bekende Latijnse spreuk: “Simplex sigillum veri”, wat niet anders betekent als “Eenvoud is het kenmerk van het ware”, en dat is zo.

   De specialbakker is op basis van dit gedachtegoed steenrijk geworden. Hij bakt lucht en verkoopt dit. Zijn bakkerij is eenvoudig van opzet. De hal is nu leeg. Alleen in de hoek staat nog een kleine Amerikaanse opbolmachine. Die blijft want het mechaniek is zo ambachtelijk dat de bakker er geen afstand van kan doen. Zijn beide polsen zijn versleten en de man heeft erg veel te danken aan dit apparaat. Sinds vorig jaar heeft ook hij het licht gezien. Sindsdien is de zaak steeds beter gaan lopen.

   Het is elke dag druk in zijn kleine winkel. De verkoopcijfers van gebakken lucht gaan nog steeds omhoog. De buitenlandse pers is dit jaar bij hem uitgebreid op bezoek geweest. In al zijn eenvoud heeft hij zijn concept uitgebreid toegelicht, aan de hele wereld. Alles berust op de kunst van het weglaten.

   Het begon met de krentenbollen die ook gekocht werden toen hij de krenten wegliet. Net zo ging het bij de slagroomtaart en de volgranen broden. Het bakken bleek zelfs eenvoudiger te kunnen, hij liet het afbakken aan de klant over. De tijd kwam dat men alleen nog meel kwam kopen.

   Maak het dus niet te ingewikkeld. Het is een denkstap die voor de hand ligt en daarom niet moeilijk doen als het ook …………., precies! Het recept luidt: volg de natuur, beweeg mee of buig mee. De tegenbeweging volgt vanzelf.

   Energie opslaan in een veer, zonne-energie in warmte. Bladgroen in plaats van dure siliciumpanelen.

 

“Goed is goed genoeg”, sprak de kabouter. Met een vuurvlieg in een kooitje vond hij in het donker de weg terug naar zijn paddenstoel. Van walnotendoppen bouwde hij een prachtig schip en iedereen mocht de kunst afkijken. Er bestaan geen patenten in de wereld van de eenvoud. Hoe kun je nou patent nemen op iets dat door de natuur is ‘uitgedacht’?

   Evolutie brengt ons vernieuwing. Geforceerde kunsten of technieken brengen ongeluk of maken ongelukkig. Oorlog is op te lossen door vredestroepen te sturen. Tanks en clusterbommen komen vrede brengen. De kleur van de helm is toch blauw?

   Maak het niet te ingewikkeld. En, is het moeilijk om het te maken? Soms is er een soort ‘verloren-was-methode’ nodig om een resultaat te bereiken.

   Snel en goed, zijn twee dingen. Op een fiets van nog geen kilo, op bandjes die zo smal zijn dat het lijkt alsof je vliegt. Een enkele kettingloze overbrenging, het stuur is gereduceerd tot hefboom, van de hoogste orde. Eenvoudiger kan het niet. Opvouwen, zo simpel is het vervoer van de grote olifant (wel eerst de olie er uit laten lopen)! Het was dezelfde krijger die liet zien dat het kon. Opeten van dezelfde olifant, stukje voor stukje. Niet voor niets is het wederom de olifant die het aanbod kreeg van een muis om in zijn schaduw te mogen lopen, in de woestijn nota bene. Van een mug een olifant maken en andere extremiteiten. Het uitvergroten of het neerzetten van tegenstellingen. Dan moet het toch duidelijk worden. En als het weggelaten wordt, is het niet zichtbaar toch………?

   Geweest of het is er nog, alleen je ziet het niet (meer).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.