Buiten vriest het enkele graden. De buitenthermometer geeft dit aan. Het tappen van een emmer warm water duurt even. Het heeft wel eerst wat tijd nodig om de onderkoelde waterleiding op te warmen. Het systeem staat bij, want al na enkele seconden verandert de temperatuur van het water van ijskoud naar handwarm. Enkele minuten later is de emmer voldoende gevuld met heerlijk warm water van ongeveer vijfenvijftig graden Celsius.
Het heeft vannacht niet gesneeuwd, het is de rijp die alles wit heeft gemaakt. Ook de auto’s waar gisteren nog mee gereden is, en die toch heel mooi schoon waren, hebben weer een prachtige witte bovenlaag gekregen. Er zal gekrabd moeten worden, de voorruit moet sowieso schoon zijn om veilig de weg op te kunnen. Of de ramen afspoelen met warm water? Waarom niet, schoon is schoon. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Het is werk van niets, de dunne witte bevroren laag verdwijnt als sneeuw voor de zon, alleen nog even de ruit met een handwisser droog trekken. Een fluitje van een cent! Binnen enkele minuten is een wens werkelijkheid geworden. Alles verliep geruisloos en zonder enige krachtsinspanning. De buren slapen nog en de ruitenwissers zijn niet beschadigd. Ze staan nu losjes en droog tegen het glas, volledig ijsvrij. Gemakt dient de mens. Buiten is het donker, niemand op straat, het is vroeg, alleen een wat oudere krantenjongen rijdt voorbij op een bromfietsje.
Maak het zeker door te meten en te toetsen tegen de bestaande logica en de bekende wetten van de natuur. Pas wel altijd op voor de wet van behoud van ellende! Als het lampje brandt dan is er spanning. Als de kaars brandt dan geeft deze licht en warmte. Een vlam is heet. En hete vlam is blauw van kleur. Warmte zal het ijs doen smelten, en een citroen altijd flink blijven doorpersen want in de schil zit ook sap. Wrijving geeft slijtage, planten ‘eten’ CO2, tomatensoep smaakt naar tomaat. Allemaal zekerheden die het gevoel van veiligheid verhogen. Onzekerheden worden aangepakt of genadeloos bestreden met zekerheden. Het gezegde is niet voor niets “Het zekere voor het onzekere nemen”. Een waarheid als een koe, en het klopt als een zwerende vinger. Wat ook nog wel kan in dit verband “Onbekend maakt onbemind”.
Hoeveel tijd gaat dat ijskrabben duren? Is het oude krabbertje van de Hema wel sterk genoeg? Niet vergeten om straks de ruitenwissers niet te snel aan te zetten! Gisteren was meerdere keren het bericht van de doorgebrande ruitenwissermotortjes in het nieuws. Oh ja, de ruitenwisservloeistof schijnt ook niet helemaal tof meer te wezen, bevriest sneller dan je denkt. Zeker door een zuinige Hollandse producent aangelengd met water. Goedkoop is duurkoop! Ook in IJsland zitten ze met de gebakken peren, Ice is niet ‘save’ meer. Alles wordt onzeker. Het ijs in de meren en sloten is wel acht cm dik maar niet betrouwbaar. Er zitten lagen sneeuwijs tussen. De weermannen mogen geen dingen meer zeggen over het schaatsen. De betrouwbaarheid van het ijs laat te wensen over. Veel onzekerheid als het begint te vriezen. Heeft het allemaal te maken met de crisis, dat eerst IJsland door het ijs is gegaan en nu weer de problemen met het opraken van het strooizout. De wereld lijkt van onzekerheden aan elkaar te hangen. Ook de natuur, het weer, helpt niet echt mee. Vriezen of dooien, sneeuw of hagel, storm en regen, hittegolf en droogte. De natuur beslist (wel wat rekening houdend met het seizoen) en die beslissing kent een reeks van mogelijke uitkomsten. Veranderlijkheid is troef!
De ramen van de auto glimmen in het donker. Nu kijken hoelang de buurman er over gaat doen, hij is toch al op? Het is een vreemde werker die buurman als hij rond zijn auto huppelt. Eerst krabt hij de zijruiten schoon. Vervolgens gaat hij in de auto zitten en start de auto, de lichten gaan aan en dan gaan ze weer uit. De buurman (met een gele wollen muts met bolletje, net als ‘buurman en buurman’) begint zijn koplampen van het ijs te bevrijden, daarna wordt de zwaar bevroren voorruit bekeken. Hij schut met zijn hoofd en dan raakt hij uit beeld. Het water in het glas kookt, de piepdoos piept. Snel een kop thee zetten met de magnetron. Hoe zeker kan het zijn, in twee minuten gegarandeerd klaar en zonder enige verspilling. ‘Just in time’, altijd op tijd gereed voordat het eerste nieuws begint. Geen onzekerheid, vooraf duidelijk geïnformeerd wille worden. Vanavond op NPO 2 om 23:05 uur de film ‘The age of stupid’, waarin met zekerheid wordt teruggeblikt op de onzekerheden van de komende jaren, tot het jaar 2055. Onzin, de recensie in de krant laat er geen onduidelijkheid over bestaan: “…….de kijker meeslepen door allerlei oncontroleerbare samenhangen te suggereren…………….”
“Wanneer wordt het gedaan?” Dit is zo’n vraag naar zekerheid. Het antwoord laat te wensen over. De onzekerheid definieert de zekerheid waar naartoe moet worden gewerkt. Het product is fantastisch maar wel beperkt houdbaar. Wordt het snel genoeg verkocht? Door het product extra onder de aandacht van de klant te brengen wordt dat mogelijk gemaakt. Het staat op de buitenkant van de huis aan huis verspreidde folder, en de folder hangt ook uitvergroot op de winkelruit. Waar het ligt? Vooraan in de winkel bij de ingang. De prijs is buitengewoon aantrekkelijk. Garantie tot de deur is zo bepaald als wat, alle twijfels zijn weg genomen. Zolang u in de winkel blijft, loopt uw geen enkel risico. Toch staat u in dubio….. Last van besluiteloosheid?
Gelukkig is het zeker dat er altijd onzekerheden zullen blijven bestaan om ons de uitdaging te verschaffen deze de wereld uit te kunnen helpen.
Reactie plaatsen
Reacties